5 augustus, 2013

Murdock: “In België is drum and bass ondertussen al lang heel erg populair.”

gepost door: Marc

Murdock
Drum and bass is in België al jaren een populaire muziekstroming die steeds grotere vormen aanneemt. Zo’n beetje ieder belangrijk festival programmeert drum and bass en vele clubs en podia kennen een eigen drum and bass avond. Een van de grondleggers van de hedendaagse Belgische drum and bass scene is Hans Machiels, beter bekend als Murdock. Samen met Netsky richtte hij Radar Records op en tevens organiseert hij de bekende Rampage evenementen. Marc sprak met hem over zijn kijk op de hedendaagse drum and bass, Radar Records en de Belgische drum and bass scene.

Waarom de naam Murdock?
Ik ben een kind van de 80’s en ik was een grote fan van The A-Team. Murdock is gewoon de man!”

Hoe is jouw liefde voor drum and bass onstaan?
“Op hetzelfde moment als ik begon te draaien, ontstond er in Engeland een fusie van muziekstijlen waar ik toen ook mee aan het knoeien was: hiphop, ragga, techno, breakbeats… en het was dus onvermijdelijk dat ik ook jungle begon te draaien, en later dus drum and bass.”

Wie heeft jou geïnspireerd om DJ / producer en organisator te worden?
“Ik denk dat 4T4 (nu dj van de Belgische hiphop formatie Hof van Commerce) dat gedaan heeft. Hij zat op de middelbare school 5 jaren hoger dan mij, maar gaf me steeds tapes vol hiphop (epmd, bdp, nwa etc) en ik zag hem op mijn 12e eens aan het werk op school, met turntables en een mixer en dat was toch wel het vetste dat ik ooit had gezien.”

Wanneer was je allereerste gig?
“Ik ben een paar keer ingevallen voor mijn vriend Edwin (vroeger deel van Belgische superduo Ed&Kim) toen ik aan de Vrije Universiteit Brussel studeerde. Mijn eerste echt memorabele gig was op de eerste editie van It’s Like A Jungle, de eerste, echt grote drum and bass party in België. Dat was in de AB (Ancienne Belgique) in Brussel.”

Kan je ons meer vertellen over Radar Records, het label dat je bent begonnen samen met Netsky?
“Ik heb het label opgestart als vehikel om 2 tracks van Netsky te kunnen uitbrengen, en daarna beslist van het zo Belgisch mogelijk te houden. Ik heb een reeks Belgische dance-classics laten remixen door sterren als Marky & SPY, Fred V & Grafix, Blame, Nymfo, Zen, Crystal Clear, Eptic en ook Netsky, en de volgende reeks releases zijn allemaal originele producties van nieuwe Belgische talenten.”

Wat vind je van de “hedendaagse” drum and bass?
“Het is leuk dat er zoveel variatie is. Nu drum and bass een plaats heeft gekregen op de grootste podia, is het leuk van kankerharde, maar toch melodieuze tracks te kunnen spelen, en dan denk ik vooral aan Camo & Krooked, Tantrum Desire, TC, oude Sub Focus, Netsky, Sub Zero, Culture Shock,… Maar toch vind ik het spijtig dat de klassebakken van weleer het niet gelukt is van de nieuwe evoluties te volgen. Producers als Calibre, Digital, Marcus Intalex en anderen tappen nog steeds uit hetzelfde vaatje als 10 jaar geleden, terwijl ik er zeker van ben dat hun visie en talent, gecombineerd met de nieuwste productietechnieken, fenomenale dingen had kunnen opleveren. Of, zoals D-Bridge en Total Science, nog zo’n artiesten die voor talloze klassiekers hebben gezorgd, en nu zo minimaal gaan, dat de tracks nauwelijks nog op een dansvloer thuishoren. Doodzonde!”

Wat voor muziek luister je naast drum and bass?
“Ik ben een hiphop fan in hart en nieren. Ik grijp nog veel terug naar Public Enemy of Mobb Deep, maar ik ben ook helemaal weg van Juicy J en Kanye West. Maar ook soul, funk en reggae kunnen me enorm bekoren. En ik ben ook grote fan van de Nederlandse hiphop scène: Faberyayo is god en Vic Crezee is zijn profeet! Ik vind zowat alles van De Jeugd heel goed, ook wat Bas Bron brouwt als Bastian of Seymour Bitts, en wat Faber doet met SLBMG.”

Wat zijn je passies naast muziek?
“Ik sport graag, ik ben verslingerd aan comedy (Eddy Murphy, Jamie Foxx, Martin Lawrence, Bernie Mac, Will Ferell, Cedric The Entertainer) en bepaalde TV-series kan ik eindeloos herbekijken: The Sopranos, The Wire, Twin Peaks, Simpsons…”

Drum and bass is momenteel erg populair aan het worden, maar helaas is die populariteit vaak tijdelijk. Waar denk je dat drum and bass zal staan over 5 jaar?
“In België is drum and bass ondertussen al lang heel erg populair. Ik speel al meer dan tien jaar voor volgepakte zalen van 1000 of 2000 mensen, en op festivals als Dour en Pukkelpop, waar de tent altijd volloopt voor drum and bass. Nu zijn er veel cross-over artiesten die ook het grote publiek drum and bass hebben leren kennen, en inderdaad, dat heeft de populariteit exponentieel doen toenemen. Ongetwijfeld gaat dat binnenkort weer terugzakken naar het niveau van 5 jaar geleden, maar dat is goed. dat houdt de muziek én de scène gezond.”

Wat maakt Rampage zo’n bijzonder festival?
“Dat het plaatsvindt in een arena is zeer speciaal – het gevoel van langs alle kanten omringd te zijn door mensen creëert een fantastisch gevoel, zowel voor de dj als voor het publiek. We hebben verder niet gemikt op de grote ‘sterren’ (DJ Fresh, Sub Focus, Netsky), maar vooral gezocht naar een goeie cross-section van alle vormen van drum and bass en dubstep, met een oog voor talentvolle acts. Zo hebben we een publiek getrokken dat echt van de muziek houdt, en dat vertaalt zich in een geweldige vibe.”

Rampage is een groot succes en naast de evenementen in Lotto Arena Antwerpen, mag je ook een stage hosten op Summer Festival en Dour bijvoorbeeld. Waar komt het succes van Rampage vandaan?
Wat die stages betreft: die festivals zoeken naar een zo groot mogelijke partner om ook dat publiek te kunnen aanspreken. En dus komen ze al snel bij Rampage terecht.

Welke artiest zou je willen boeken voor Rampage die je nog niet eerder hebt geboekt?
“Noisia heb ik al wel eens op de Rampage stage van Dour gehad, maar ik zou ze graag ook eens naar de arena halen.”

Hoe gaat het met je label Radar Records? Zijn er nog plannen te onthullen voor dit jaar en misschien nog voor later?
“Op dit moment heb ik een gratis EP gedropt, met twee tracks erop. Mensen kunnen die downloaden als ze de pagina liken: https://www.facebook.com/Radar.Records/app_190322544333196

En die EP is de voorbode van een 7-track EP met uitsluitend Belgisch jong drum and bass talent, en die komt er op 2 augustus aan. En in september breng ik opnieuw een vinyl uit, dit keer van Doctrine, een jonge kerel die heel straffe neurofunk maakt, en volgens mij heel snel in één adem genoemd gaat worden met acts als The Upbeats, Phace, Noisia en Audio.”

Waarmee ben je momenteel bezig in de studio?
“Ik zit af en toe samen met een engineer om aan tracks te sleutelen. Ik heb een aantal onafgewerkte tracks liggen nu, en als ik die een keer helemaal kan afwerken kom ik misschien wel met een album. Er staat alvast een track met Jenna G aan te komen.”

Als je een event ergens op de wereld mocht kiezen, waar zou je dan nog heel graag willen draaien en waarom?
“Boris (Netsky) is altijd vol lof over Rhytm & Vines, een festival op nieuwjaar, in Nieuw-Zeeland. Ik zou zijn plaats daar wel eens willen innemen: het is de eerste plaats ter wereld waar de zon opkomt op 1 januari, en het podium staat in een vallei waarvan de bergflanken helemaal bedekt zijn met volk. Netsky draait exact op het moment dat de zon daar opkomt. Lijkt me helemaal geweldig!”

In augustus van dit jaar heeft Radar Records haar eigen podium op het Forest Festival waar onder andere Mindscape en Bladrunner zullen gaan optreden. Wat kan men verwachten van de Swamp stage dit jaar?
“Op vrijdag (2 augustus) is er drum and bass, en het is de releaseparty van de Summer Stories EP op Radar Records. Station Earth, Phase, Bredren en Doctrine hebben allemaal een track op die EP en spelen dus ook op Forest Festival die dag. De muziek gaat variëren tussen liquid, deep, neuro en minimal drum and bass. De dag erna is het de beurt aan BrokenMusic en op 3 augustus vieren we de release van ‘K.I.S.S.’, een funky hiphopnummer van Colonel Up & Mister Down, met remixes van Le Cousin, Red Eyes en M-Zine & Sceptics. Die dag wordt een mix van dubstep, garage, trap, uk bass en complextro.”


Comments

Loading Facebook Comments ...

Reacties op Murdock: “In België is drum and bass ondertussen al lang heel erg populair.”

  1. Mark de Vries op 5 augustus 2013 om 13:21

    Heel leuk hoor, maar van veel punten gaan mijn wenkbrauwen omhoog…

    Camo & Krooked, Tantrum Desire, TC, oude Sub Focus, Netsky, Sub Zero, Culture Shock,… is melodieus / kankerhard? (alleen dat woord al is erg). Laat me niet lachen.

    En ik ben juist blij dat de klassebakken niet meegaan met de verkapte dirty dutch op dnb snelheid. Daarom zijn het ook klassebakken!

    En het is jammer dat dBridge diepe minimale tracks maakt? No comment..

Reageer met je DrumandBass.nl account: